Sterrenwacht vrijwilligers Hans, Piet, Jan, Kees en Rob,  Zonnenburg

Rob: “Dit is één van de mooiere plekjes in Utrecht om als vrijwilliger te werken. Alleen al het feit dat het al sinds de 16eeeuw bestaat maakt het zo mooi. Het is ook echt een open organisatie waar je als vrijwilliger je ei kwijt kan. Je weet van tevoren nooit wat je gaat doen. Enkele keer heb je wel plannen om dingen te gaan doen, maar er is altijd wel ergens iets kapot of iets wat niet helemaal goed werkt wat je moet herstellen of handleidingen herschrijven omdat mensen toch niet weten hoe dingen hier werken. Je bent redelijk vrij om hier te doen en laten wat je wilt.

Toen ik hier begon was dit pand volstrekt nieuw voor mij, maar dat is heel inspirerend. Ook wel soms vervelend, want niets is hier recht, alles is krom, niks is haaks, maar dat betekent dat je een beetje creatief moet zijn om problemen op te lossen.

In de tijd dat de universiteit hier nog zat, zat in de entree de werkplaats van de faculteit sterrenkunde. Bij opgravingen zijn beneden op het plein in de kelder allerlei restanten gevonden van de metaaldraaierij die hier zat. De mensen donderden hun overtollige rotzooi gewoon uit het raam naar beneden.

Ik vind het mooiste plekje de bibliotheek, omdat het nog helemaal in de originele staat is en omdat het echt als een bibliotheek er uit ziet naar mijn gevoel.

Wat het pand ook zo bijzonder maakt is de historie. Je loopt zo van de 20ste eeuw de trap af naar de 16eeuw. Dat is heel bijzonder. De sterrenwacht is van 1853, de bibliotheek is van 1909 en het bastion beneden in de kelder is in 1552 in gebruik genomen.

De kanonnen van het bastion Sonnenborch schieten niet de stad uit maar langs de gracht om mensen die in een bootje de stadsgracht probeerden over te steken uit het water te schieten.

Ik heb mijn hele leven mijn geld verdiend met achter een bureau zitten en nu ben ik echt met mijn handen bezig en dat is heel leuk om iets compleet anders te doen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.