Als ik bij het Utrechts Archief op zoek ga naar beeldmateriaal van het huis van Jacob Six, de Sterrenburg, vind ik tekeningen, die teruggaan tot 1650. Een tekening bijvoorbeeld van Herman Saftleven van het zicht op de wal bij het bastion Sterrenburg waar je de huizen ziet staan aan de Bijlhouwerstraat en je ziet de Bijlhouwerstoren.

saftleven_ua_sterrenburg

Bastion Sterrenburg is gebouwd tussen 1554 en 1558 in de tijd van keizer Karel V. Aan de verdedigingsgracht liet Karel V door stadsbouwmeester Willem van Noort vier stenen bolwerken bouwen gebaseerd op het Italiaanse vestingstelsel. Sterrenburg was hier één van.

c-pronk_ua_sterrenburg

tekening: C. Pronk tussen 1725 en 1740; links het bastion Sterrenburg en zicht op de Tolsteegbrug.

Het bolwerk kreeg een wachthuisje, een loods en dubbele geschutskelders. Er kwam een gangenstelsel en een drinkwatervoorziening. Het verdedigingsbolwerk is alleen nooit gebruikt in een oorlog en vanaf 1600 kreeg het een andere bestemming. Het Bastion Sterrenburg werd vanaf toen ondermeer gebruikt als mestopslag.

b-vanhove_ua_onbekendtekening: B. van Hove 1836 van het bastion Sterrenburg

Rond 1842 werd het bolwerk grotendeels afgebroken en nu is het een kenmerkend onderdeel van het Zocherplantsoen langs de singel. Als je nu onder langs het pand loopt kun je de geschutskelders nog herkennen en op de binnenplaats is nog steeds een waterput.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.