Zo af en toe duik ik in de archieven van het Utrechts Gemeentearchief om foto’s te zoeken van de plekken waar ik ben geweest. Deze keer van de Sint Martinuskerk en de Pelmolenweg.

martinuskerk

De Martinuskerk is nu vooral bekend als de kerk waar appartementen in zijn gebouwd. Het was een rooms-katholieke kerk en volgens de koster werden de missen drukbezocht. Toch is de kerk in 1974 gesloten, omdat het kerkbezoek terugliep. Na de sluiting heeft het jarenlang leeggestaan en pas in de jaren ’80 is het verbouwd tot appartementencomplex door architect Dolf de Maar. De Sint-Martinuskerk bestaat al sinds 1899. Het is in de plaats gekomen van een klein oud kerkje, een zogeheten schuilkerk.

Grappig om dan ook te lezen dat de Martinuskerk regelmatig was te zien in het televisieprogramma Koot en Bie. In het programma heette de kerk de Sint Jodocuskerk van Juinen.

congiergewoningchristelijkgym1935

De Zeven Steegjes liggen vlakbij de Martinuskerk aan de Pelmolenweg. De huisjes van de Zeven Steegjes zijn gebouwd in 1842 door het rooms-katholiek parochiaal Armbestuur dat ook eigenaar was van brouwerij ‘De Boog’ aan de Oudegracht. De woningen waren voor rooms-katholieke kinderrijke gezinnen die van de liefdadigheid afhankelijk waren. De huizen hadden destijds geen wc en ook geen keuken.

zeven-steegjes-x57422-d1214-a

 

In 1952 kocht de gemeente Utrecht de Zeven Steegjes. De gemeente wilde het slopen, maar dat is niet doorgegaan. De huisjes werden beetje bij beetje opgeknapt. Ze kregen een eigen wc, werden verder gerenoveerd in 1972 en 20 jaar later nog een keer. Nu zijn er nog 166 woningen over en zijn sommige van de panden gemeentelijk monument geworden.

pelmolenweg1900geertekerk

Foto’s zijn van het Utrechts Gemeentearchief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.